Bahan2:
Ayam
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Bunga Lawang
Buah ketumbar
Kulit Kayu Manis
Halia
Kentang
Kiub Ayam Knorr (kalau suka la)
Cara:
1. Blender bwg putih+bwg merah+bwg putih+halia
2.Rebus ayam, campurkan bahan blender , masukkan lawang +ketumbar+kayu manis + kentang + kiub ayam
3.Bila ayam dah lembut dan kentang dah masak masukkan garam
4. Gorengkan bwg putih +bwg merah, bila dah kekuningan tuangkan dalam sup dan taburkan daun sup, dan terus tutupkan periuk sup dan tutupkan api. Ini bg memastikan aroma bwg tadi sebati dengan sup.
* Untuk sup daging pula tekniknya sama la, cuma daging kena taruk lengkuas nak bagi cepat empuk. Paling kurang pun 2 jam nak kena rebus daging, barulah sedap.
No comments:
Post a Comment