Thursday, July 31, 2008

Kari Ketam

Bahan2:

3 ekor ketam (tak kisah jantan ke betina..hehehe)
Bawang putih
Bawang merah
1 inci halia
Santan (separuh kelapa jek)
Nenas (ambik suku je, potong ikut suka, free style)
Rempah kari Babas (utk seafood, ada gambar ikan dan udang)


Cara-cara:

1. Ketam dicuci dan belah 2
2. Tumiskan bawang merah + putih + daun kari
3. Masukkan serbuk kari 3 sudu besar + air , masak sampai naik minyak
4. Masukkan ketam + santan + halia (tindik) + nenas
5. Masukkan garam + kacau
6. Perlahan api dan biar sampai masak


Cuba jangan tak cuba ! Rasa dia mmg lain, special taste. Ada la sorang tu kan, selama ni dia tahu makan ketam sup je, sekali tu bila rasa kari ketam nih dia kata ' Eh sedaplah....nak tambah nasi lagilah'. he he he

Ketam Bersos Tangkap Leleh

Bahan2:

3 ekor Ketam betina (yg warna coklat tu)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cili padi
Sos cili
Sos Tiram
Kicap
1 biji telur ayam

Cara-cara:

1. Ketam dicuci dan boh kunyit + garam, goreng separuh masak
2. Tumiskan bawang putih dan halia yg telah ditumbuk
3. Tuangkan campuran sos cili, sos tiram dan kicap (agak2 la), nak pedas taruk cili
4. Bila mendidih masukkan ketam dan perlahankan api
5. Agak2 dah masak ketam tu, pecahkan telur dan kacau sampai pekat
6. Angkat dan hidangkan (selalunya tak taruk garam dah sebab dah masin)

Apa lagi ..cubalah. Try tengok sedap ke dak? Takkan asik nak buat ketam rebus jek, ape kelassss....