Bahan2:
Kentang
Ayam/Udang
Buah keras
Bwg putih
Bwg merah
Garam
Telur
Cara2:
1. Gorengkan kentang, kemudian tumbuk
2. Ayam atau udang ambil isi sahaja dan tumbuk lumat
3. Bawang + buah keras pun tumbuk jugak , selepas tu gaul semua bahan bersama + garam
4. Kepalkan bulat leper, kemudian gaul dgn telur dan lumur plak dengan tepung sikit pastu terus goreng
Apa rasa eh? Kena la cuba buat.
Tuesday, September 16, 2008
Sup Ayam Enak
Bahan2:
Ayam
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Bunga Lawang
Buah ketumbar
Kulit Kayu Manis
Halia
Kentang
Kiub Ayam Knorr (kalau suka la)
Cara:
1. Blender bwg putih+bwg merah+bwg putih+halia
2.Rebus ayam, campurkan bahan blender , masukkan lawang +ketumbar+kayu manis + kentang + kiub ayam
3.Bila ayam dah lembut dan kentang dah masak masukkan garam
4. Gorengkan bwg putih +bwg merah, bila dah kekuningan tuangkan dalam sup dan taburkan daun sup, dan terus tutupkan periuk sup dan tutupkan api. Ini bg memastikan aroma bwg tadi sebati dengan sup.
* Untuk sup daging pula tekniknya sama la, cuma daging kena taruk lengkuas nak bagi cepat empuk. Paling kurang pun 2 jam nak kena rebus daging, barulah sedap.
Ayam
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Bunga Lawang
Buah ketumbar
Kulit Kayu Manis
Halia
Kentang
Kiub Ayam Knorr (kalau suka la)
Cara:
1. Blender bwg putih+bwg merah+bwg putih+halia
2.Rebus ayam, campurkan bahan blender , masukkan lawang +ketumbar+kayu manis + kentang + kiub ayam
3.Bila ayam dah lembut dan kentang dah masak masukkan garam
4. Gorengkan bwg putih +bwg merah, bila dah kekuningan tuangkan dalam sup dan taburkan daun sup, dan terus tutupkan periuk sup dan tutupkan api. Ini bg memastikan aroma bwg tadi sebati dengan sup.
* Untuk sup daging pula tekniknya sama la, cuma daging kena taruk lengkuas nak bagi cepat empuk. Paling kurang pun 2 jam nak kena rebus daging, barulah sedap.
Subscribe to:
Posts (Atom)