Tuesday, September 16, 2008

Bergedil

Bahan2:

Kentang
Ayam/Udang
Buah keras
Bwg putih
Bwg merah
Garam
Telur

Cara2:

1. Gorengkan kentang, kemudian tumbuk
2. Ayam atau udang ambil isi sahaja dan tumbuk lumat
3. Bawang + buah keras pun tumbuk jugak , selepas tu gaul semua bahan bersama + garam
4. Kepalkan bulat leper, kemudian gaul dgn telur dan lumur plak dengan tepung sikit pastu terus goreng

Apa rasa eh? Kena la cuba buat.

Sup Ayam Enak

Bahan2:

Ayam
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Bunga Lawang
Buah ketumbar
Kulit Kayu Manis
Halia
Kentang
Kiub Ayam Knorr (kalau suka la)

Cara:

1. Blender bwg putih+bwg merah+bwg putih+halia
2.Rebus ayam, campurkan bahan blender , masukkan lawang +ketumbar+kayu manis + kentang + kiub ayam
3.Bila ayam dah lembut dan kentang dah masak masukkan garam
4. Gorengkan bwg putih +bwg merah, bila dah kekuningan tuangkan dalam sup dan taburkan daun sup, dan terus tutupkan periuk sup dan tutupkan api. Ini bg memastikan aroma bwg tadi sebati dengan sup.


* Untuk sup daging pula tekniknya sama la, cuma daging kena taruk lengkuas nak bagi cepat empuk. Paling kurang pun 2 jam nak kena rebus daging, barulah sedap.