Thursday, July 31, 2008

Ketam Bersos Tangkap Leleh

Bahan2:

3 ekor Ketam betina (yg warna coklat tu)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cili padi
Sos cili
Sos Tiram
Kicap
1 biji telur ayam

Cara-cara:

1. Ketam dicuci dan boh kunyit + garam, goreng separuh masak
2. Tumiskan bawang putih dan halia yg telah ditumbuk
3. Tuangkan campuran sos cili, sos tiram dan kicap (agak2 la), nak pedas taruk cili
4. Bila mendidih masukkan ketam dan perlahankan api
5. Agak2 dah masak ketam tu, pecahkan telur dan kacau sampai pekat
6. Angkat dan hidangkan (selalunya tak taruk garam dah sebab dah masin)

Apa lagi ..cubalah. Try tengok sedap ke dak? Takkan asik nak buat ketam rebus jek, ape kelassss....

No comments: