Bahan2:
3 ekor ketam (tak kisah jantan ke betina..hehehe)
Bawang putih
Bawang merah
1 inci halia
Santan (separuh kelapa jek)
Nenas (ambik suku je, potong ikut suka, free style)
Rempah kari Babas (utk seafood, ada gambar ikan dan udang)
Cara-cara:
1. Ketam dicuci dan belah 2
2. Tumiskan bawang merah + putih + daun kari
3. Masukkan serbuk kari 3 sudu besar + air , masak sampai naik minyak
4. Masukkan ketam + santan + halia (tindik) + nenas
5. Masukkan garam + kacau
6. Perlahan api dan biar sampai masak
Cuba jangan tak cuba ! Rasa dia mmg lain, special taste. Ada la sorang tu kan, selama ni dia tahu makan ketam sup je, sekali tu bila rasa kari ketam nih dia kata ' Eh sedaplah....nak tambah nasi lagilah'. he he he
1 comment:
siapa yang "sorang" tuh? ehehe!
Post a Comment